perjantai 2. toukokuuta 2014

Sokeri - pahin vihollisesi - faktoja pöytään

Syömme päivässä keskimäärin 22 teelusikallista sokeria - mikä on nelinkertainen määrä WHO:n suositukseen verrattuna. Suomessa vuoden aikana naamariin vetämämme määrä on 25 kg - tämä tarkoittaa puolta kiloa karkkia viikossa (THL:n selvitys 2012). Tämä puolestaan on 200 turhaa kaloria joka ikinen päivä. Syömästämme sokerista piilosokeria on usein 70 %. Sanomattakin on selvää, että etenkin länsimaissa olemme ylipainoisempia kuin koskaan. Olisiko sokerilla osuutta asiaan?


Sain Etelä-Afrikassa kuulla monta kertaa, kuinka syönkään paljon sokeria joka välipalalla. Syön välipaloja usein, koska tiedän että pökerryn ilman niitä. Joo, Afrikassa kaikki proteiinipatukat ja mehut, joihin proteiinijauheita sheikkasin, jopa maustamaton jogurtti, oli kyllästetty sokerilla. Jossakin kohtaa vain turruin, koska halusin välipalani helposti ja nopeasti. Enkä välittänyt mitä välipala sisälsi. Hieman enemmällä suunnittelulla olisin varmasti välttynyt tuolta sokerimäärältä, jota siellä vetelin, mutta lomamoodiin päästyäni päätin, että Suomeen palattuani teen asian suhteen täyskäännöksen. Herkuttelu on OK välillä, mutta ei ehkä ihan joka päivä kuitenkaan. Etenkään vahingossa. Tässä siis hieman faktoja jakoon.

Terveellinen pohja aamiaiselle... mutta lisänä samalla kaikkea muuta!

Nykyinen suositus lisätyn sokerin osuuteen päivässä on:
- 6 tl WHO World Health Organization:n mukaan (tai 5 % päivittäisestä energiantarpeesta)
- 10 tl (noin 15 palaa) Suomen ravitsemusneuvottelukunnan mukaan

Piilosokeri - syömästämme sokerista noin 70 %
- myslipatukat, murot, ketsuppi, maksalaatikko, jogurtti jne.
-vahingossa lisänä monella aterialla



Sokerin pimeä puoli, 15 faktaa
1. reikiä hampaisiin
2. lisää nälän tunnetta - "täysiolo" tulee myöhemmin kuin sen pitäisi
3. paino nousee helpommin lisäkaloreista
4. insuliiniresistenssi - korkea verensokeri, esidiabetes: seurauksena väsymys, verenpaineen nousu, nälkä, aivojen väsymys, jopa diabetes
5. aikuisiän diabetes
6. liikalihavuus
7. maksan ongelmat - fruktoosi eli hedelmäsokeri rasvoittaa maksaa yhtälailla kuin alkoholi
8. haimasyöpä - korkea sokerinsaanti voi johtaa yhteen kuolettavimmista syövistä
9. munuaisten toiminta
10. korkea verenpaine
11. sydänsairaudet - yleisin kuolinsyy Yhdysvalloissa
12. addiktio - sokeri addiktoi yhtä lailla kuin tupakka tai alkoholi
13. kognitiiviset haasteet - yhteys Altzheimeriin ja muihin muistihäiriöihin
14. jätät terveelliset ruuat syömättä ja syöt sokeria niiden sijasta, et vain lisäksi
15. kihti - ennen vain rikkaiden sairaus esiintyy nykyään yhteydessä sokerin kulutukseen
(Lähde: Business Insider)

Kaikki ei ole mustavalkoista...

sillä aivot ja sydän tarvitsevat sokeria toimiakseen! Sitä vapautuu maksasta aterioiden väilillä.
Toisaalta tämän sokerin olisi hyvä olla luonnollista sokeria, eli jotain muuta kuin sitä valkoista, lisättyä makeaa



Mitä voidaan tehdä?
- Ruokaile säännöllisesti. Näin naposteluruuat on helpompi jättää väliin. Tee tarpeen vaatiessa suunnitelmat etukäteen
- On OK kieltäytyä palaveripullasta tai anopinkin leipomuksista
- Herkut voi jättää myös kesken
- Tavan vuoksi ei aina tarvitse herkutella, esim. leffakarkit, perjantaikarkit, limu tai mehu jonkin ruuan kanssa, jälkiruoka ravintolaillallisella jne.
-Tarkista tuoteselosteet kaupassa. Vie hetken, mutta opit kyllä nopeasti tietämään, mikä tuote kannattaa jättää kaupan hyllylle
-Napostele jotain muuta kuin karkkeja: pähkinöitä, hedelmiä, minitomaatteja, omenoita (joutuisit syömään 4 kg omenoita että saisit saman määrän sokeria kuin tavallisessa karkkipussissa)
Lisää vinkkejä esim. täältä.



Lähteitä
Suomen ravitsemussuositukset täällä
15 terrible things that happen if you eat too much sugar Business Insider
Yle Areenan sokerivideo
Kuvat: lomamuistoja mm. Annen kanssa (kiitos, lainasin hieman kun kaivelin Facebookia ;) )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti