perjantai 7. helmikuuta 2014

Mitä me täällä PT-kurssilla oikein tehdään? - Eka viikko EA:ssa

Kaus sitä piti lähteä, että saisi opetusta ja valmiuksia personal trainerin ammattiin. Suomessakin joitain kursseja kai on? ;) Valittiin kuitenkin toisenlainen vaihtoehto, Potchi, jossa mukana on hieman erilaiset puitteet eli lämmin ilmasto vaihtiksena Suomen talvelle, korkeanpaikan olosuhteet, joiden on sanottu olevan ihanteellinen treenaamiseen, kun täällä ilma on ohutta ja vähempihappista. Etenkin jos esim. yleisurheilijalla on kisat pian korkeanpaikan leiriltä paluun jälkeen, hän saa hieman etumatkaa "keveän olonsa" ansiosta. Oikeasti siis hapen saanti kasvaa kun happea kuljettavan hemoglobiinin määrä lisääntyy ohuemmassa ilmanalassa. No, se siitä. Monelle tällainen PT-leiri on irtiotto arjesta, jopa loma, mutta ennen kaikkea kokemus. Lisäksi itse koen, että kun tulee normaaliarjesta pois toisiin maisemiin, kykenee todella keskittymään oleelliseen eli tässä tapauksessa treeneihin ja siitä opiskeluun.


Tällä viikolla ollaan käyty ihmisen anatomiaa lihas lihakselta, lihasten funktioita ja kokeiltu lihasten toimintaa erilaisten liikkeiden kautta. Opettajina on valmentaja Mika Järvinen ja anatomian puolelta fysioterapeutti Linda. Treenejä on tehty salilla mutta myös säiden salliessa :) ulkona. PT:n on anatomiasta hyvä ymmärtää, mitkä lihakset liikuttavat mitäkin niveltä, millaisilla liikkeillä rasitetaan mitäkin lihasta ja kuinka niitä huolletaan. Tätä osaamista testataan huomenna vielä tentin kautta...






Keskiviikkoiltana meille oman esiintymisensä heitti upea keihäänheittäjä Sanni Utriainen, jolla on taskussaan nuorten MM-kulta vuodelta 2010. Hänellä on kovat tavoitteet tehdä oma läpimurtonsa tänä vuonna. Oli mielenkiintoista kuulla hänen treeneistään, päättäväisyydestään ja myös urheilun henkisestä puolesta. Suurin ero urheilijan ja kuntourheilijan välillä piilee juuri henkisessä puolessa: on pysyttävä tarpeeksi coolina hermoilematta liikoja, mutta silti ei saa olla liian löysä. Zemppiä Sannille! :)

Keihäänheittäjä Sanni Utriainen

Potchissa on yksi suuri paikallinen ostoskeskus, Mooi Rivier, jonne on meiltä n 2,5 km matka. Kauppakeskuksen nimi muuten tulee Mooi-nimisestä joesta, jonka rannalla Potchi sijaitsee. Käytiin muutaman kaverin kanssa kurkkaamassa keskuksen tarjonta kävelemällä mall:lle. Kunnon kävelyteitä ei ollut ja oltiinkin aiemmin kuultu, että saattavat ohikulkijat katsoa tyhmänä kävelijöitä, mutta otettiin reissu liikunnan ja auringonoton kannalta :) Taksillakin pääsee liikkumaan edullisesti. Kauppakeskuksesta seurueemme ainoa mies löysi kaikki mitä reissun aikana aikoo tarvita sykemittarista kotiin unohtuneeseen kameran laturiin. Me mimmit todettiin, että tuonne Mooi Riveriin voi vielä palata paremmalla ajalla, nyt käytiin nopeasti aamulla ennen luentojen alkua pyörähtämässä. Keskuksessa löytyi mm. edullisia Etelä-Afrikkalaisia liikkeitä, kansainvälisiä sporttimerkkejä, ravintoloita ja leffateatteri.




Mielenkiintoista meidän PT-kurssilla on se, että perehdytään myös liiketaloudelliseen puoleen. Moni PT päätyy yrittäjäksi ja itsekin olen vaihtoehtoa tosissani pohtinut. Käsittääkseni tämä puoli personal trainer koulutuksissa jää hieman pimentoon, toki voin tässä olla väärässä. Mielestäni on hyvä käydä läpi ja myös miettiä jo koulutuksen aikana mahdollisia omia liikeideoita ja niiden eteenpäin viemistä käytännössä. Liiketoimintaosaamisen puolta meillä coachaa moniyrittäjä Petri Järvinen kokemuksen syvällä rintaäänellä ;)


Potchefstroom on melko pieni kaupunki mutta yliopistonsa ansiosta erittäin vilkas. Luoteis-Afrikan yliopistossa täällä Potchissa on noin 15.000 opiskelijaa. Käytiin tänään myös hieman kampusalueella palloilemassa, kun etsittiin yliopiston matkamuisto-oheistuote-krääsäkauppaa ;) Yliopiston alueet ovat siis suljettuja yleisöltä, mutta meillä on kurssin puolesta rannekkeet, joilla päästää kampusalueille kuten myös meidän treenipaikoille. Alla muutama kuva kampusalueesta.




Nyt mä lähden lukemaan anatomian tenttiin että selvitän sen ekalla kerralla huomenna :) Huomenna illalla on lisäksi luvassa grillausta ja chillausta.
Haleja ja hyviä treenejä sinne!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti