torstai 13. helmikuuta 2014

Juoksukoulu ja palloilijan juoksukoulu -osa 1

Mainitsin aikaisemmin, että käydään täällä PT-koulussa juoksukoulu. Tiistaina oli siis koulun ensimmäinen osa, eilen puolestaan jatkettiin erilaisella juoksupaketilla, palloilijan juoksukoululla. Toisin sanoen, meillä on täällä kaksi erilaista juoksukoulua. Ja niin, mä kun luulin, että muutaman puolimaratoninkin taittaneena osasin kuitenkin juosta. Enpä luule enää.

Juoksukoulu osa 1

Juoksukoulun ideana on oppia mahdollisimman taloudellinen ja tehokas juoksutyyli. Missä tahansa juoksussa on tärkeä muistaa etenkin käsien asento: jalat seuraavat käsiä ja jos kädet tekevät mitä sattuu, jalkojenkaan rytmi ja asento juostessa ei ole ihanteellinen. Pitkän matkan juoksu, lenkkeily jne, jossa juostaan huomattavasti nopeita matkoja hitaammalla temmolla, kuormittaa etenkin etureisiä. Itse olen kuullut myös, että juoksu polttaa rasvaa etenkin vatsan alueelta, ja tämä on ymmärrettävissä siten, että juostessa ihminen kannattelee koko kehoaan, toisin kuin esim. pyöräilyssä. Joka tapauksessa juokseminen on tehokasta urheilua, mutta siitä saa vielä nautittavampaa, kun muistaa muutaman perusasian.

Pitkän matkan muistisäännöt:
1. Jalkojen asento: juoksu kantapää ensimmäisenä maahan osuen kevyesti rullaava askel ilman ulko- tai sisäkiertoa
2. Käsien asento: liikkuvat mukana rennosti lantion yllä vartalon sivuilla
3. Juoksuasento: pieni etukeno vauhdittaa menoa, ei juosta liian "ryhdikkäästi"




Palloilijan juoksukoulu osa 1 

Palloilulajeissa juokseminen on huomattavasti erilaista, tulee spurtteja, nopeita käännöksiä ja pysähdyksiä ja taas lisää spurtteja. Kouluttajamme mukaan suurin virhe lajeissa on, että polvea ei juostessa nosteta tarpeeksi korkealle. Nopeissa ja lyhyissä matkoissa parhaan juoksuvoiman saa kehon suurimmista lihaksista eli pakaroista ja myös takareisistä. Takaliston kunnollisella käyttämisellä saa siis huomattavasti lisää tehoa ja nopeutta juoksuun.

Lyhyissä, nopeissa matkoissa muista:
1. polvien nostaminen niin, että lantion kulma on noin 95 asteessa
2. voiman hakeminen käsistä: kädet tekevät työtä 95 asteen kulmassa symmetrisesti --> jalat toimivat seuraten käsiä
3. pieni etukeno vauhdittaa







Juoksutreeneistä omasta puolestani sanottakoon, että löytyi kyllä aikamoisia maneereita, joita en itse ole huomannut. Tykkään juosta kovaa, mutta harjoituksissa, kun joutui keskittymään tekniikkaan, suoristin toista kättä eivätkä käteni pysyneet siis lainkaan symmetrisinä. Oikeaan tekniikkaan joutuu siis todella keskittymään eikä se löydy kerralla, kun vanhat tavat istuvat syvällä. Toisaalta jotkin, itselle hyväksi havaitut tavat eivät välttämättä menoa haittaa, vaan niiden radikaali muuttaminen saattaa jopa kuormittaa liikaa ja siten hankaloittaa juoksemista.

Odotan mielenkiinnolla seuraavia juoksukoulujen osia, saatetaan jopa järjestää jossakin kohtaa jonkinlaiset juoksukisatkin täällä. Jännää! Tänään meille tulee luennoimaan professori Matti Urrila kokonaisvaltaisesta valmennuksesta. Kirjoittelen siitäkin varmasti fiiliksiä tänne. Aurinkoista torstaita sinne!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti