lauantai 19. huhtikuuta 2014

Rajaton - maksimoi aivojesi käyttö

Kuva ja muuta mielenkiintoista: dailyinfographic

Kuka on katsonut elokuvan Limitless (suom. Rajaton) ? Jos et ole nähnyt, suosittelen katsomaan tämän pari vuotta vanhan filkan. Viihdyttävyytensä ja no, Bradley Cooperin lisäksi elokuva herättää ajatuksia. Entä onko ketään kiehtonut ajatus siitä, että käytämme vain murto-osaa siitä aivokapasiteetistä, mitä meillä olisi käytettävissämme? En muista, minkä ikäinen olin, kun asiasta ensimmäisen kerran kuulin, mutta innostuin suunnattomasti. Aivot ovat mahtavampi toimintakeskus kuin yksikään tietokone vielä moniin vuosiin kykenee olemaan... Tämä on uskomatonta. Vaikka koko kapasiteetti ei koskaan olisikaan maksimaalisessa käytössä, niin jokainen voi itse tehdä parhaansa omien aivojensa toiminnan eteen! :)

Breaking news!
Sinulta kuolee 2000 aivosolua joka ikinen tunti, kun elät ja hengität! Ja niitä ei tule enää lisää. Mutta onneksi... Niitä saatiin syntyessä se 100 miljardia kappaletta, eli, ehkä ihan okei? Sadassa vuodessa aivoista normaalivauhtia surkastuu siis vain kymmenesosa. Oli miten oli, terveistä aivoista kannattaa pitää huolta.



Liikunta - toimi nyt! :)
Personal Trainer -kurssillamme vuodenvaihteen aikoihin pääsimme osallistumaan aerobisen kunnon seminaariin, jossa yhtenä teemana oli myös aerobisen liikunnan vaikutus aivojen hyvinvointiin. Tästä meille luennoi FT, erikoistutkija Suvi Rovio.

Aivojen rakenteellinen sekä toiminnallinen muokkautuvuus säilyy läpi elämän, vaikka aivot ovatkin niin sanotusti "valmiit" 20-25 -vuotiaana.. Voisikohan sitä ennen tehdä jotain? Olenko minäkin jo menetetty tapaus?



Hikiliikunnan merkitys aivoille kuin aivoille:
(Hikiliikunnaksi määritellään hengästyttävä, minimissään 30 minuutin pituinen liikuntasuoritus 2-3 kertaa viikossa)

- parantaa kognitiivisia toimintoja (esim. työmuisti, multitasking suunnitelmallisuus jne.)
-vähäisempi tilavuuden menetys (--> aivojen tilavuus alkaa luonnostaan pienentyä ihmisen ikääntyessä)
-suurentaa aivojen verivolyymia --> parantaa näin aivojen hapen ja ravinnon saantia

Lisäksi mitä mielenkiintoista Rovion luennosta kävi ilmi, niin lapselle aerobinen liikunta on erittäin hyödyllistä kasvattaen aivojen reserviä huomattavasti paremmin vähemmin liikkuvaan kaveriin verrattuna. Toinen mielenkiintoinen asia liittyi puolestaan siihen, kuinka aerobisella liikunnalla aikuisiällä voidaan ehkäistä tai hidastaa monia aivosairauksia. Aerobisen liikunnan harrastaminen kaikissa ikäluokissa on siis hyvin perusteltua :)



Bonusvinkit - kiva tietää :)

1. Ole sosiaalinen
Ihmisten kanssa juttelu harjoittaa aivoja parantamalla muistiamme ja ajatteluamme, tutkitusti yhtä tehokkaasti kuin palapelin ratkaiseminen.

2. Haukottele
Aivot tuottavat lämpöä samalla kun näyttelevät noin kolmasosaa kalorinkulutuksessamme. Tämä kuulostaa varmasti erittäin hullulta, mutta haukottelu viilentää aivosoluja sekä parantaa verenkiertoa aivoissa. Viileämmät aivot toimivat tehokkaammin ja parempi verenkierto luonnollisesti tehostaa aivojen toimintaa.

3. "Use it or lose it"
Tämä pätee kaikkeen. Puhunko enää sitäkään määrää ranskaa, kun puhuin lopetettuani lukion? Niimpä, kun en sitä ole juurikaan käyttänyt, olen sen unohtanut. Kaikki toiminta, jossa aivot joutuvat töihin, ylläpitää tai parantaa aivojen toimintaa. Helppoja kikkoja on lukea kirjaa väärinpäin, tehdä asioita vasemmalla kädellä, ratkoa sanaristikoita tai sudokuja, opiskella uusia asioita, käyttää eri reittiä totutun sijaan jne, mahdollisuuksia haastaa aivoja on rajattomasti - mikä tahansa luovuutta ja henkistä ponnistelua vaativa toiminta kelpaa ;)

(Lähde: readersdigest)



Ja... NAUTI!
Hyvä ja terveellinen ruoka, riittävä uni ja lepo sekä positiivinen ajattelu tekevät aivoille hyvää. Vaikea uskoa? Itse usein sanonkin, että vaikka suklaa ei kropalle hyvää teekään, niin silloin tällöin nautittuna se tekee hyvää juurikin pääkopalle :) Ja turha tulla sanomaan mistään flovonoideistakaan... ;)

Siispä maksimoi aivojesi käyttö... tai älä ainakaan heitä hukkaan sitä, mitä on annettu ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti