torstai 20. maaliskuuta 2014

Personal trainerina toimiminen - harjoittelua Etelä-Afrikassa

Durban-miniloman jälkeen arkeen on täällä Potchissa palattu nyt toden teolla. Tuntuu jopa, että mitä lähemmäs kurssin loppua mennään, sitä tiukemmiksi opiskelemamme asiat muuttuvat. Lähtö Suomeen tulee siis meille eteen jo ensi viikolla, osalla lauantaina, osalla sunnuntaina ja osalla roadtrippailun jälkeen vasta vielä myöhemmin. Itse lähden sunnuntaina kotia kohti. Suomessa meitä odottaa vielä ihka oikea PT-harjoitusasiakas sekä loppuseminaari. Totuushan kuitenkin on, että valmis personal trainer ei ole koskaan -toisaalta mielestäni tämä pätee kaikkeen: aina on varaa ja mahdollisuuksia kehittää itseään ammattilaisena, jos vain halua riittää ;)

Harjoitusohjelman tekemisestä...
Tässä viimeisenä kahtena päivänä ollaan jokainen opiskelija ohjattu itse suunnittelemamme PT-ohjelmat, kukin eri teemoista. Asiakkaan virkaa toimitti kurssikaveri. Mulle valikoitui laihduttajan saliohjelma, jonka pohjalle tein parhaaksi näkemäni ohjelman. Ohjasin ohjelman tiistaina ja keskiviikkona puolestaan olin asiakkaan roolissa sekä opponoin yhtä treenausparia. Saimme ohjelmistamme palautetta kurssin päävetäjiltä Mikalta ja Petriltä, opponoijalta sekä muilta kurssilaisilta. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla kunnolla palautetta, missä on onnistunut ja mitä voisi vielä kehittää, kun melko kylmiltään lähdettiin ohjailemaan. Tätä kun tekee enemmän, niin tietynlainen varmuus, oma tyyli ja osittain myös rutiinit löytyvät varmasti.




Mun laihduttajan saliohjelman harjoitusasiakkaana Piia, jolla ei siis laihdutustavoitetta oikeasti :)



Tein ohjelman, jossa treenataan paljon perusliikkeitä laitteissa, koska asiakkaani on aloitteleva salilla kävijä




Vaikea kysymys asiakkaalta...? 





...ja harjoitusohjelman vetämisestä
Itse jännitin tilannetta jonkin verran: kuinka hyvin muistan suunnittelemani jutut, koska tällainen "oikean" ohjelman tekeminen on itselleni vierasta. Olen jonkin verran coachannut ja opastanut ystäviä ja kavereita eri treeneissä kyllä, mutta en mitenkään kovin suunnitellusti. Tässä harjoitellessa huomasi, että jokainen liike ja treenin osa-alue on tunnettava läpikotaisin, jotta osaisi vastata kaikkiin asiakkaan mahdollisiin kysymyksiin järkevästi. Myös vaihtoehtoja liikkeisiin on hyvä olla plakkarissa, jos asiakkaalle ei esim. jostakin syystä jokin liike sovi.


Itse toimin Onan harjoitusasiakkaana ja treenailtiin kuntopallolla, hyppynarulla ja oman kehon painolla ulkona :)







Personal trainer on monitaituri
Asiakaspalvelutaidot ovat myös korkeassa roolissa PT-työtä tehdessä. Onhan tämä samalla tavoin asiakkaan kohtaamista kuin kampaajalla käynti tai jopa kaupassa asiointi - tietyllä tavalla jopa paljon syvemmällä tasolla, kun lähdetään asiakkaan kanssa yhdessä kohti henkilökohtaisia tavoitteita - pitkäksikin aikaa. Ja tosiaan, sitähän toimii samalla opettajana, motivoijana ja ehkä hieman psykologinakin siinä liikunnan ohjaamisen ohella. Vitsit, tässä kun kirjoittelee ja tuo sanoiksi näitä asioita, niin innostun itsekin vielä lisää. Olen kyllä todellakin opiskelemassa unelma-alallani :)


P.S....
Tänään oli aivan mahtavat treeni hieman Potchin ulkopuolella, kun matkattiin Klerksdorpiin kokeilemaan tankotreenejä oman kehon painolla. Konseptin nimi ja sali, jossa vierailtiin, oli BarEvolution. Jätkät veti aivan mielettömiä settejä perus leuanveto- ja dippityylisillä tangoilla. Saatiin itse kokeilla kans ja tuli vaikka mitä idiksiä omaan treeniin ja miksei myös tulevaisuuden asiakkaillekin. Oon ihan liekeissä niistä treeneistä ja kirjotan aiheesta pian sekä pistän pientä videoklippiä kanssa.. Stay tuned! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti