perjantai 31. tammikuuta 2014

Proteiinista, lisäravinteista ja valintani Herbalife

Mitä tulee lisäravinteisiin, nykyajan ihmiset ovat mielestäni jakaantuneet kolmeen leiriin. Osa kannattaa ja pitää niitä välttämättöminä, osa puhuu niin sanotun oikean ruuan puolesta ja osa taas ei tiedä tai halua ottaa kantaa lainkaan. Tarvitseeko ihminen todella lisäravinteita, jauhoja pussista tai purkista? Eikö sillä "tavallisella kotiruualla" ja ruokaympyrällä tai kolmiolla pääse jo melko pitkälle?

Tarjolla on valtavasti tietoa ja valtavasti mahdollisuuksia superfoodeista erilaisiin pussikeittodieetteihin. Proteiinijuomia ja muita tuotteita on alkanut näkyä kuntosaleilla myös naisilla entistä enemmän osittain varmasti tämän fitness-ilmiön myötä, tietoisuus on kasvanut. Mitä kannattaisi valita itse? Vai onko sillä edes väliä? Ja edelleen, tartteeko niitä lisäravinteita edes?



Mikäli urheilet, kehosi kuluttaa suorituksen aikana energiaa. Suorituksen jälkeen kroppa puolestaan huutaa proteiinia, sillä se on lihasten tärkeä rakennusaine. Lihas pyrkii palautumaan suorituksen jälkeen siten, että se ensi kerralla kykenee parempaan. Keho on fiksu, ja se ottaa tarvitsemansa protskun joka tapauksessa jostakin -jos et juo tai syö mitään proteiinipitoista urheilusuorituksen jälkeen, kroppa kuluttaa lihasta itseään, josta saa sitten ne proteiininsa ns. rakennusaineiksi. Tätä tilaa, jossa keho ikään kuin syö itseään, kutsutaan kataboliaksi, lihaskudosta purkavaksi tilaksi.

Tämä tila säikäytti itseni reilu kolme vuotta takaperin -ei huvittanut vetää palautusjuomia kun mikään tuntemani palkkari ei vaan maistunut hyvältä... Mutta enpä nähnyt kehitystäkään treeneissä eikä se nyt mikään ihme siis ollut. Samaan aikaan kuulin Herbalifen tuotteista, proteiinipirtelöistä, joihin on lisätty vitamiineja luonnollisessa muodossaan. Päätin kokeilla: herbaa aamupalaksi ja treenin tukena sekä proteiinipitoisina välipaloina. Huomasin pian eron entiseen palautumalla treeneistä nopeammin sekä mikä parasta, kaiken pikkuherkun napostelu jäi hieman vähemmälle, kun proteiininsaanti oli kohdillaan.




Proteiinintarve
Proteiinia tarvitaan liikunnan tukena, mutta se on myös paras kylläisyyden aiheuttaja- pelkkä  hiilaripitoinen ateria ei pidä nälkää samalla tavoin kun proteiinia ja hiilaria hyvässä suhteessa sisältävä välipala/ruoka. Siksi jokaiselle päivän aterialle olisi hyvä sisällyttää protskua, mutta myös koska päivän prodetarve ei täyty yhdellä tai kahdella annoksella: vain noin 25-40 grammaa imeytyy kerralla kehon hyödynnettäväksi. Ihmisen proteiinintarve päivässä on ihan minimissään 1 g/painokilo, urheillessa tai painoa pudottaessa tämä on 1,5-2 g painokiloa kohden. Näin ollen joka aterialle lisätty protsku auttaa saavuttamaan tuon tarpeen.

Ja ne lisäravinteet...
Niin, mutta entä ne lisäravinteet? Etenkin rankemman sporttailun jälkeen ei ole hyvä samantien syödä raskasta ateriaa ja ruuasta tai vaikkapa rahkasta saatu proteiini imeytyy kehoon melko hitaasti, hitaammin kuin kroppa tarvitsisi. Palautusjuomien idea on, että niissä proteiini on valmiiksi pilkotussa muodossa, jotta keho pääsee hyödyntämään proteiinin mahdollisimman hyvin ja nopeasti eikä katabolista tilaa synny. Lisäravinteita on monenlaisia enkä itse asiassa halua ottaa kantaa juuri  muihin merkkeihin kuin mitä itse käytän, mutta kannatan mahdollisimman luonnollista ruokavaliota, joka ei juurikaan sisällä mitään ylimääräistä ja synteettistä kamaa. Herkuttelut on sitten toki erikseen. Herbalifen mahtava puoli on, kuten aiemmin mainitsin, sen luonnollisuus. Moni ateriankorvike/protskujuoma sisältää kyllä proteiinia ja vitamiineja, mutta kaikki vitamiinit ovatkin sitten koeputkessa kehiteltyjä versioita ja voi vain kuvitella, kuinka hyvin keho voi ne käyttää hyväkseen...



Protskut- Herbat myös lomalla mukana


Äidin tekemää ruokaa...
Entä se kotiruoka? No, itse en aina jaksa huolehtia siitä, että saan sen seitsemän eri väriryhmää vihanneksia joka päivä, jotta saisin kaikki vitskut ruuasta... Ja vaikka huolehtisin, niin saanko silti? WHO eli World Health Organization on pitkään tutkinut hedelmien ja vihannesten ravintoarvojen heikkenemistä, eikä meillä kaikki ole enää edes sitä, miltä näyttää. Ilmansaasteet, lisä- ja suoja-aineet, pitkät kuljetusmatkat sekä säilytysajat jne aiheuttavat sen, että vihannekset eivät ole enää välttämättä niin ravintorikkaita kuin ennen. Toki aina voi valita luomua ja niin edelleen, mutta silti. Tämänkin vuoksi totesin, että on helppoa lisätä omaan ruokavalioon hieman protskua ja mahdollisimman luonnollisia vitamiineja, jotta saan kaiken, mitä keho tarvitsee. Syön siis Herbalifen proteiinipitoista pirtelöä usealla välipalalla muun ruuan lisänä, käytän vitamiineja sekä erityisesti urheiluun tarkoitettuja H24 tuotteita urheilujuomasta palautustuotteisiin. Maku on erinomainen, miksata voi vaikka mihin ja pakko on mainita, että maailman parhaatkin ovat sen todenneet: mm. jalkapalloilija Christiano Ronaldo ja oma idolini, moninkertainen fitness world champion, ihana Else Lautala- joka ei erityisiä dieettejä tarvitse, on ollut sillä yhdellä jos vuosikymmenet :D





Tässä siis osa yksi. Jatkan varmasti aiheesta vielä ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti