perjantai 24. tammikuuta 2014

Kahvakuulatreeni ja rentoutumista infrapunasaunassa


Ilahduin, kun ihana ystäväni kysyi minua mukaansa jumpalle ja saunomaan perjantaiaamusta. Ohjelmassa oli cardiolämppä, puolen tunnin kahvakuulatreeni ja rentouttava infrapunasauna Salmisaaren Elixiassa. Lämmitellessä cardiolaitteella ja myöhemmin vielä saunassa hikoillessa tuli myös kuulumiset vaihdettua mukavissa merkeissä. Annoin tänään siis kahvakuulalle uuden mahdollisuuden, kun oon sitä joskus muutama vuosi takaperin kokeillut kuitenkaan ihastumatta treenimuotoon. Ranteet tuli kipeiksi tai jotain :P

Kahvakuulatreeni
Kahvakuulalla treenaaminen on ollut tavallista Venäjällä käsittääkseni jo kauan ennen kuin se on tullut suosituksi muualla länsimaissa. Suomessa lajista alettiin kohista tämän vuosituhannen puolella ja kahvakuula tuntuukin sopivan nykyiseen yksinkertaistettuun treenaustrendiin hyvin. Jokainen voi periaatteessa pysyä kunnossa ja jopa kasvattaa lihaksiaan kotonaan yhden tai muutaman kahvakuulan ja lyhyen jumppasession avulla. Oman kahvakuulan kanssa voi myös hyvällä säällä (kesällä! :) ) mennä ulos treenaamaan. Monet kuntokeskukset tarjoavat myös ohjettuja tunteja ja valikoiman eripainoisia kuulia omaan treeniin perinteisten kuntosalilaitteiden ohessa.

Susa ja 12 kg

Saavuimme ystäväni Saijan kanssa jumppasaliin muutaman minuutin ennen tunnin alkua ja varasimme yhdet kahvakuulat. Huomasimme, että moni jumppari oli varannut useamman, kaksi tai kolme kuulaa ja juteltuani yhden asiakkaan kanssa tuli selväksi, että tunnilla tehdään liikkeitä, joissa voi olla hyödyllistä vaihdella kuulan painoa... No, tammikuun jumppatunnit ovat tunnetusti täynnä, kuulat varattuja ja pärjättiin melko hyvin yhden painoisilla kuulilla. Itse kokeilin 12 kg:n kahvakuulaa. Jonkin treeniosuuden kohdalla eräs ystävällinen kanssatreenaaja lainasi mulle hieman kevyempää versiota, jota ei sillä hetkellä itse tarvinnut, ja täytyy sanoa, että tuli kyllä tarpeeseen pystypunneruksissa :)

Elixian jumppa oli puolen tunnin pituinen setti, jossa tehtiin neljä erilaista liikepatteria, joista jokainen patteri sisälsi kaksi eri liikettä. Minuutin pituinen patteri toistettiin kahdesti, liikkeet tehtiin omaan tahtiin. Treeniliikkeitä tunnilla oli siis yhteensä kahdeksan. Liikkeinä toimivat mm. perinteinen kahvakuulaheilautus/-tempaus jalkojen välistä suorille käsille rinnan korkeudelle, kyykky, sivutaivutukset, "kahdeksikon" piirtäminen ilmassa jalkojen välistä sekä rinnalleveto/pystypunnerrukset. Juuri noissa pystypunnerruksissa kavyempi kahvakuula voi olla tarpeen. Ohjaaja neuvoi liikkeet hyvin ja kävi tsemppaamssa ja tarvittaessa korjaamassa liikkeitä, musiikki raikasi ja kaikilla oli hyvä fiilis. Yhtäkään kahvakuulaa ei myöskään livennyt käsistä salin peileihin tai lattialle, vaikka siitä hieman vitsailimmekin alkuun Saijan kanssa. Omaa kovaa kuulailutreeniä tehdessä hyvään pitoon auttaa varmasti kalkki niin ettei vahinkoja pääse tapahtumaan.

Tuomioni? Kahvakuula on melkoisen tehokas treeniväline, se on pakko myöntää. Yksi liike siis treenaa yhtäaikaa montaa eri osaa kropassa. Suurin osa liikkeistä vaati myös keskivartalonhallintaa, mikä teki treenistä hyvän coreharjoituksen samalla. "Ensikertalaisen" oli ehkä hiukan haastavaa säädellä treenin tehoa, en ollut niin rikki tästä puolen tunnin treenistä kuin suosikkitreeneissäni yleensä olen, mutta ehkä hyvä niin. (Illalla odottaa toisen ihanan ystävän kanssa kotisalillani vielä perinteinen LesMillsin bodypump, nyt viedään viimeisiä jumppia meikäläisellä pariin kuukauteen...) Mutta tämä kahvakuulajumppa, kovan ohjaajan käsissä tunti saattaisi saada vielä rankempia piirteitä ja olen valmis kokeilemaan jumppaa taas jossakin kohtaa. Pari eri kahvakuulaa tunnin aikana on siis kätevää niin että saa tehot irti turvallisesti. Itse voisin todella saman tien lisätä muutamia liikkeitä täältä inspiroituneena oman salitreenini sekaan.

Rinnalleveto tehtiin tunnilla kylläkin yhdellä kädellä.. :)

Saija löysi salin söpöimmän kahvakuulan tunnin jälkeen, tällä treenataan ehkä sitten ens kerralla :)

Inrapunasaunan lumoissa
Kahvakuulailun jälkeen suunnattiin suoraan suihkuun ja saunaan ja ai että oli ihana pitkästä aikaa rentoilla inrapunasaunassa! Inrasaunan sanotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa, hikoiluttavan 2-3 kertaa enemmän kuin tavallisen saunan, piristävän auringon lailla, lämmittävän kehoa "sisältäpäin" sekä kaunistavan ihoa ja palauttavan liikuntasuorituksesta. Lisäksi puolen tunnin saunominen vastaisi kalorinkulutukseltaan 10 km juoksua!? Tuota on kuitenkin vaikea uskoa saati allekirjoittaa, sillä vaikka masu alkoi nälissään murista, niin ei kai tuo nyt ihan niin rankkaa kuitenkaan ollut? :D Niin, infrasaunassa lämpötila on hieman alhaisempi kuin perinteisessä saunassa, jotta siellä sietää istua kauemmin. Ilmeisesti tehot saadaan irti matalammillakin lämmöillä. Saunaan on hyvä varata runsaasti juomista juurikin sen vuoksi, että itse sauna hikoiluttaa, mutta tokihan mikäli sinne mennään treeneistä suoraan, niin nesteytys on erityisesti pidettävä mielessä. Saijan kanssa vedettiin proteiinipalautusta ja vettä ihan kiitettävät määrät. Jälkeenpäin täytyy sanoa, että itseä kyllä hieman jopa väsytti, mutta jos sitä kerta on 10km juostu aamun treenin päälle niin.... :) Suosittelen kokeilemaan, mutta infrasaunasessioon on varattava huomattavasti enemmän aikaa kuin perinteisiin löylyihin, jotta tehot saadaan irti!

(Lähde: http://www.infrapunasauna.fi/tietoa.php)

Aamutreenit tehty, nyt saunaan! Jee, kiitos Saija <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti