maanantai 13. tammikuuta 2014

Anatomiaa ja hierontaa

Viime viikonloppu hurahti täysin opiskelujen parissa Esport Centerillä. Toinen ja ennen reissua myös viimeinen koulutusviikonloppumme sisälsi tiukan teoriapaketin anatomiaa, jota päästiin myös kokeilemaan käytännössä. Eka päivä pänttäiltiin aamuysistä iltaseitsemään luuston ja lihaksiston perusteita, toisena taas perehdyttiin hierontaan käytännössä. Lauantaina lisäksi mahtavana yllätyksenä kotiin lähtiessä etelä-Suomeenkin oli tullut ihan kunnon talvi.

Ihmisen anatomia personal trainerin näkökulmasta
Personal trainerina on erittäin tärkeää tuntea ihmisen anatomiaa vähintään sen verran, että tietää, mikä lihas kykenee suorittamaan mitäkin liikettä (mikä lihas liikuttaa mitäkin niveltä), tuntea luusto, johon lihakset pitkälti kiinnittyvät sekä osata havainnoida ihmiskehoa, löytää näkyvät vaivat ja keinot niiden kuntouttamiseen. Esimerkiksi puolierot hartioiden korkeudessa tms. voi johtua erilaisesta lihasvoimasta tai toispuoleisesta kireydestä. Pientä akuuttia apua kireyteen voi antaa avaavalla hieronnalla, ja treeni saadaan saman tien kulkemaan paremmin. Anatomiaa meille opetti ”proffaksikin” kutsuttu koulutettu hieroja Jarmo Väisänen. Proffa perehdytti meitä erittäin hyvin, katsoi että saamme kaikki varmasti kokeilla kaikkea myös käytännössä eikä jättänyt opetusta vain pintaraapaisuksi teoriaa. Eri asia on, mitä tuosta viikonlopusta muistaa vielä kuukausien päästä, kertaus on tarpeen ja sitä on kuulemma tiedossa Etelä-Afrikan puolellakin runsaasti.

Kurssimateriaalia


Hieronnan merkitys ja tärkeys aktiiviliikkujalla
Sunnuntain hierontapäivänä tuli selväksi hieronnan tärkeys etenkin silloin, kun treenataan hieman enemmän. Tavallinen sunnuntaitreenaaja tai satunnainen liikkuja pärjää lihashuollon osalta varmasti pelkällä venyttelyllä, mutta tässäkin toki on jokaisella omaa mielipiteensä. Hieronta kuitenkin muokkaa kroppaa eri tavalla kuin pelkkä venyttely. 

Tässä tärkeimmät hieronnan indikaatiot (Jarmo Väisänen):
- kivun lievittäminen
- verenkierron parantaminen
- turvotuksen poisto (imuneste, lymfahieronnalla)
- aineenvaihdunnan parantaminen
- lihasten rentouttaminen ja palautumisen nopeuttaminen
- lihaskireyksien ja kovettumien poistaminen
- arven muodostuksen vähentäminen (lihaksiin)
- liman poistaminen ja liman erityksen parantaminen keuhkoista
- suoliston peristaltiikan eli toiminnan parantaminen (esim. halvaantuneilla)

Hierontaopeista on sanottava, että itseltäni löytyi kyllä tarve soittaa hierojalle aika saman tien! Sen verran tiukassa kunnossa selkä kuulemma oli… No, ei se ihme ole, itse tykkään venytellä lähes ainoastaan jalkoja, jotka muuten olisivatkin treeneistä jumissa, mutta yläkroppa on jäänyt ikävästi paitsioon. Lisäksi puolentunnin duunihierojalla olen käynyt viime syksynä hierottamassa lähes ainoastaan jalkoja, ne kun tuntuvat sitä aina enemmän tarvitsevan. Ihminen ei välttämättä myöskään heti huomaa, että kroppa on menossa jumiin, se tulee ikään kuin ”hiipien”, eli kehonhuolto venyttelyllä on aina tarpeen, mutta tosiaan hierojallakin on hyvä välillä käydä jo sen rentouttavan vaikutuksen takia.

Taas jalkoja ja pakaraa venyttelemässä


Hierontaa täytyy tiettyinä aikoina myös välttää, eli tässä Väisäsen luettelemat kontraindikaatiot:
-flunssa (laittaa vain ”huonoa verta” kiertämään, usein pahentaa tilaa entisestään)
-pehmytkudosvammat (lihakset, jänteet, nivelet akuutissa vaiheessa àtreenistä kipeitä lihaksia kannattaa siis hieroa ainoastaan palauttamaan, ei niinkään pehmittäen/muokaten)
-ihoinfektiot (tulehtuneet finnit, ihoruusu, tulehtuneet talirauhaset yms. siis paikallisesti ko. alueen hierontaa on vältettävä)
-kasvaimet (syöpä)
-laskimosairaudet (suonikohjut, laskimotukokset)
-keskushermostoperäiset halvaukset
-ihotunnon heikkeneminen (esim. palovammat)
-huonontunut verenkierto raajoissa (ASO-tauti, särihaavat, kalkkeutuneet suonet àpoikkeuksena lymfahieronta, jossa vaikutetaan vain imunestekiertoon)
-tyrä
-suurentuneet imurauhaset
-verenvuototauti eli hemofilia (Suomessa harvinainen)


Paljon jäi siis kotiin luettavaa ja kerrattavaa, mutta käytännössä nämä asiat vasta valkenevat parhaiten. Lisäksi viikonloppuna toinen puolikas kurssilaisista, minä mukaan lukien suoritti myös maksimaalista hapenottoa arvioivan ergotestin polkupyörällä. Tulossa siis tietopaketti ja omat fiilikset siitä mahdollisesti vielä tämän päivän aikana J !!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti